Bij de voorbereidende werkzaamheden voor verbreding van de Schipholbrug in de A9 is vorige week in de Ringvaart een 50 kilo zware Duitse vliegtuigbom gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de bom afgevoerd. Vanwege het soort explosief was er geen gevaar voor omwonenden en omstanders. De bom is op het strand van Bloemendaal tot ontploffing gebracht.

Momenteel baggert aannemer VeenIX in de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Dit baggeren is nodig om voldoende diepte te creĆ«ren voor de tijdelijke werkplatformen die gebruikt gaan worden tijdens het verbreden van de Schipholbrug. In de laag bagger, die van na de Tweede Wereldoorlog is, bleek onverwacht een 50 kilogram zware Duitse vliegtuigbom te liggen. Deze werd ontdekt door de schipper van de Dei Gratia. Dit is het schip waarin de bagger wordt opgevangen en vervoerd. 

T&A Survey, het bedrijf dat in opdracht van aannemer VeenIX onderzoek doet naar ontplofbare oorlogsresten, kon snel vaststellen om wat voor soort explosief het ging en riep de Explosieven Opruimingsdienst op. De EOD heeft de opgegraven vleigtuigbom afgevoerd. De baggerwerkzaamheden zijn daarna weer hervat.In onderstaand filmpje vertelt de schipper van de Dei Gratia over het vervolg na de vondst van de vliegtuigbom.